Archief Cor Jaring naar Stadsarchief Amsterdam

Eén van Amsterdams bekendste fotografen, Cor Jaring, draagt zijn archief over aan het Stadsarchief Amsterdam. Jaring is onder meer bekend om zijn foto’s van de Amsterdamse haven. Bovendien fotografeerde hij, als mede-oprichter van Provo, deze beweging van binnenuit, aldus een persbericht van het Stadsarchief.

Het bericht vervolgt:

Hij maakte iconische beelden van de anti-rook happenings bij het Lieverdje, de vrijplaats Ruigoord en de rookbom bij het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. Jaring is een ras Mokummer, geboren op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam en jarenlang werkzaam in de havens.

In zijn diensttijd kwam Jaring in aanraking met de fotografie. Toen hij later in de havens werkte als walmatroos en nachtwacht maakte hij daar portretten van havenarbeiders, foto’s waarmee hij later grote bekendheid zou verwerven. Hij trad op als hoffotograaf van de anarcho-ludieke beweging Provo wat hem dé fotograaf maakte van die typerende jaren van protest en vernieuwing. De foto’s van de rookbommen en vertwijfelde agenten tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus verkocht hij aan het gerenommeerde Paris Match.

Het betekende het begin van zijn internationale roem. Die roem groeide toen hij in 1967 Phil Bloom fotografeerde en in 1969 John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton Hotel. Jaring maakte veel buitenlandse reizen waar hij vooral het dagelijks leven vastlegde. Een goede foto is volgens Jaring een foto die de tijd overleeft: ‘De tijdgeest, als de tijd eroverheen is gegaan en je vindt het nog steeds goed. Dan pas is het een goeie foto.’

De overdracht van het archief van Jaring zal op 25 oktober 2013 plaatsvinden.

photoq-cor-jaring-zelfportret-stadsarchief-amsterdam-010113000039

De foto’s van Jaring zijn bekroond met diverse prijzen waaronder de eerste prijs World Press Photo 1975 en in datzelfde jaar de Fotoprijs van de Stad Amsterdam. In 2002 werd Jaring door de Gemeente Amsterdam onderscheiden met de Frans Banninck Cocq penning wegens grote verdiensten voor de fotografie in Amsterdam. Hij is tevens ere-burger van de stad Amsterdam. Van het werk van Jaring zijn een aantal boeken verschenen bij onder meer de Arbeiderspers en Nieuw Amsterdam.

Het Stadsarchief Amsterdam is verheugd het werk van Cor Jaring toe te kunnen voegen aan de bestaande reeks archieven van bekende fotografen. Jacob Olie, George Hendrik Breitner, Pieter Oosterhuis en Bernard Eilers zijn een aantal van de fotografen waarvan het Stadsarchief het fotoarchief beheert. Daarnaast werkt het Stadsarchief intensief samen met het Maria Austria Instituut, waar de fotoarchieven worden beheerd van onder meer Sem Presser, Paul Huf, Bert Nienhuis en Wim van der Linden.

Het Stadsarchief Amsterdam zal in de zomer van 2015 een fototentoonstelling wijden aan de Provobeweging in de jaren zestig waarin het werk van Cor Jaring een hoofdrol zal spelen.

www.stadsarchief.amsterdam.nl