Fotograaf Robert Glas eist in kort geding toegang tot detentiecentra

Fotograaf Robert Glas heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie in kort geding gedagvaard omdat hem toestemming wordt geweigerd een fotoserie te maken over de Nederlandse detentiecentra waar vreemdelingen zonder verblijfsvergunning zitten opgesloten om te worden uitgezet. Glas wil de serie maken voor Vrij Nederland. Het geding dient vermoedelijk op 30 september.

In het kort geding eist Glas om het ministerie van Veiligheid en Justitie te verplichten tot het geven van toestemming voor de reportage. Het gaat onder meer om foto’s van cellen op het Justitieel Complex Schiphol (JCS) waarin gezinnen met kinderen worden opgesloten voor de duur van hun asielprocedure, isoleercellen waarin hongerstakers hebben gezeten en luchtkooien waarin mensen uit isoleercellen een uur per etmaal worden gelucht. Daarnaast wordt toestemming gevraagd voor het maken van enkele video-opnames van (isoleer)cellen.

Van dergelijke plaatsen is geen beeldmateriaal beschikbaar voor de publieke opinie, aldus Robert Glas. Eerdere verzoeken om fotorapportages van Amnesty International werden door Justitie afgewezen. Diverse maatschappelijke organisaties als Amnesty International, Defence for Children en Kerk in Actie hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn in dit beeldmateriaal.

Tot dagvaarding is overgegaan omdat de publieke opinie in een vrij land het recht heeft om te kunnen zien hoe illegale vreemdelingen worden opgesloten, zo vindt Glas. Hij schrijft: ‘De weigering van het ministerie hieraan mee te werken is een onrechtmatige inbreuk op de vrijheid van nieuwsgaring en misbruik van eigendomsrecht, die neerkomt op censuur van beeldmateriaal.’

Het verloop van het proces en de totstandkoming van de fotoserie is te volgen op het weblog http://ultimum-remedium.blogspot.nl/ van Robert Glas.

Robert Glas is opgeleid als documentairefotograaf en gebruikt daarnaast ook andere media. Zijn werk gaat over de verplaatsing van goederen, kapitaal en mensen. Daarbij ligt de focus sinds enkele jaren sterk op het Europese en Nederlandse beleid ten aanzien van migratie.